Filter
Helaas is deze service momenteel niet beschikbaar. Probeer het later opnieuw.
ZAAGBROEKEN
Een onmisbaar bestanddeel van de persoonlijke beschermingsmiddelen in de bosbouwsector: de zaagbroek. Want waar met kettingzagen wordt gewerkt is het risico op verwondingen bijzonder groot: moeilijk begaanbaar bosterrein, glibberige ondergrond, zware machinebelasting – vaak is het slechts een fractie van seconde die iemand doet uitglijden of vallen. De ingeschakelde kettingzaag wordt dan snel een oncontroleerbaar gevaar. Een betrouwbare snijbescherming mag daarom in geen geval ontbreken bij bosbouwwerkzaamheden.
Zaagbroeken zijn er als broek met tailleband en als tuinbroek, die volgens EN 381-5 zijn getest. Deze Europese veiligheidsnorm definieert de eisen voor beenbescherming bij het werken met handgevoerde kettingzagen. Zo bieden werkbroeken met snijbescherming conform EN een uitgebreide bescherming tegen snijverwondingen van de benen door motorzagen of handgevoerde kettingzagen.
Zaagbroeken getest volgens EN 381-5, snijbeschermingsklasse 1, beschermen de benen tegen verwondingen door handgevoerde kettingzagen bij een kettingsnelheid tot 20 meter per seconde, daar waar dat nodig is: van de heup tot de enkel zijn aan de voorkant van de zaagbroek tussen de bovenstof en voering meerdere lagen materiaal van los geweven, zeer lange en fijne, scheurbestendige draden ingewerkt – de zogenaamde snijbeschermingsinlay. Zodra de ketting van de kettingzaag de buitenste stof doorsnijdt, neemt hij de draden van de snijbeschermingsinlay op. Deze wikkelen zich om het aandrijfwiel van de kettingzaag, blokkeren dit en voorkomen zo ernstige snijwonden in de benen.
De Europese Norm 381, die de snijbescherming regelt, onderscheidt vijf snijbeschermingsklassen, die zijn ingedeeld volgens de kettingsnelheid:
Zaagbroeken van engelbert strauss voldoen aan snijbeschermingsklasse 1 – de in de bosbouw meest gedragen snijbeschermingsklasse. Volgens deze beschermingsklasse zijn de snijbeschermingslagen bestand tegen een kettingsnelheid van 20 m/s. Bij de aanschaf van een hoogwaardige zaagbroek moet daarom vooraf worden gecontroleerd met welke snelheid de motorzaag draait. Zaagbroeken van hogere klassen zijn zwaarder en stijver. Dat betekent minder flexibiliteit.
Naast de kettingsnelheid zijn ook kettingscherpte, kettingspanning evenals de invalshoek en -energie doorslaggevende parameters voor de beschermingsgraad van een zaagbroek. Eén ding is duidelijk: Omdat elk contact met een kettingzaag anders is, kan ook een zaagbroek geen honderd procent bescherming tegen letsel bieden. Toch is hij bij het werken met kettingzagen onontbeerlijk om ernstig beenletsel met gevaarlijke consequenties te voorkomen.
Het Kuratorium für Wald- und Forsttechnik - kortweg KWF - test beschermende kleding en technische bosbouw-arbeidsmiddelen in een uitgebreide gebruikswaardeproef. Als het product volledig voldoet aan alle veiligheidsrelevante aspecten, krijgt het het KWF-keurmerk. Voor het KWF-Profi-keurmerk moeten broeken, jassen en schoenen voor bosbouwkundig gebruik een eenjarige duurtest ondergaan. Professionals in de bosbouw testen de producten dagelijks. De eisen komen overeen met de stand van de techniek op het gebied van economische efficiëntie, arbeidsveiligheid, ergonomie en milieuvriendelijkheid. De tests omvatten technische metingen, operationele bosbouwproeven en praktische onderzoeken. Bovenal worden draageigenschappen, duurzaamheid, onderhoud en de uitrusting geëvalueerd.
Onze broeken met KWF-standaardkeurmerk/ FPA-erkend:
De vormen geven aan waar de snijbeschermers zich bevinden. Afhankelijk van het feit of u de kettingzagen professioneel in continugebruik heeft of alleen in uitzonderingssituaties een kettingzaag gebruikt, is een andere vorm van bescherming aan te bevelen:
Snijbeschermingsvorm A
Bos- en bosbouwers zijn verplicht om tijdens hun werk ten minste een snijbeschermingsbroek van vorm A te dragen. Deze vormaanduiding beschermt de voorkant van het been van de heup tot aan de enkel en tot op zekere hoogte de binnen- en buitenkant van het been. Het biedt een goede bewegingsvrijheid ondanks de beschermende inserts.
Snijbeschermingsvorm C
Vorm C beschermt bovendien de minder vaak bedreigde achterkant van de benen en biedt zo bescherming rondom. Hierdoor wordt de bewegingsvrijheid overeenkomstig meer beperkt. Daarom wordt deze vorm van bescherming niet aanbevolen voor regelmatig professioneel gebruik, maar alleen voor mensen die kettingzagen alleen in uitzonderingssituaties gebruiken, zoals brandweerkorpsen en technische hulpinstanties.
Snijbeschermingsvorm B
Vorm B is een overgang tussen vorm A en C, maar is in de praktijk minder doelmatig gebleken.
Zaagbroeken van engelbert strauss zijn in verschillende designs en met verschillende voorzieningen verkrijgbaar. Wat belangrijk is: bij alle e.s. zaagbroeken ligt de focus op veiligheid – ze bieden dus een betrouwbare bescherming tegen letsel bij het werken met de kettingzaag. Een bijzonderheid zijn de broeken met tailleband en de tuinbroeken van e.s.vision cross: met een nieuwe positionering van de snijbeschermingsinlay biedt de e.s.vision cross een grotere beschermingsradius en beschermt zo ook tegen sneden in lengterichting. In combinatie met bXeric®, een bijzonder elastische en sterke speciale stof, krijgt zelfs de inlay rekbaarheid en zorgt zo voor onbeperkte bewegingsvrijheid - voor nog meer veiligheid en comfort bij het werk!
Beschermende kleding van engelbert strauss voor de bosbouwsector wordt gemaakt van hoogwaardige materialen voor maximale veiligheid. De verschillen zitten in de uitrusting, in de details en in het design. De keuze voor de juiste bosbouwbroek is daarom vooral een kwestie van smaak. De ervaring heeft geleerd dat de eerste vraag bij het zoeken naar de juiste zaagbroek de volgende is:
Ook hier zijn smaak en persoonlijke draaggevoel doorslaggevend. Omdat de beschermingslagen alleen in de benen zijn verwerkt, zijn beide soorten broeken geschikt voor het werk in het bos.
Het voordeel van een broek met tailleband met snijbescherming ligt in zijn flexibiliteit. Met behulp van bretels kunnen broeken met tailleband bij warme temperaturen losser gedragen worden. Dat zorgt voor een beter klimaatcomfort van het bovenlichaam. Een verhoogd gedeelte bij de nieren beschermt in de winter tegen afkoeling.
Tuinbroeken daarentegen bieden extra opbergruimte in het borstgedeelte. Met name kleine onderdelen kunnen zo binnen handbereik worden opgeborgen. Door het stuk op de borst en de rug houden tuinbroeken bovendien warmer dan broeken met tailleband. Een groot voordeel voor bosbouwwerkzaamheden in de winter.
De algemene regel is om beschermende kleding zodanig te kiezen, dat werken zonder beperkingen mogelijk is. Tegelijkertijd moet de kleding niet te wijd zijn, zodat belemmeringen, bijvoorbeeld door blijven hangen, zoveel mogelijk worden uitgesloten. Zaagbroeken van engelbert strauss zijn verkrijgbaar in de reguliere maten, maar ook in slanke en extra grote maten. Met behulp van de maattabel kunt u in de onlineshop snel en eenvoudig de juiste maat vinden.
Broeken met snijbescherming mogen niet met puntige of scherpe voorwerpen (bijv. motorzaagketting, doornen, metalen gereedschappen etc.) of met agressieve substanties zoals zuren, oliën, oplosmiddelen, brandstoffen, dierlijke uitwerpselen in contact komen, om beschadiging van het materiaal te voorkomen. Ook moet het contact met hete voorwerpen (uitlaat e.d.) en andere warmtebronnen (open vuur, kachels etc.) worden vermeden – dit kan de snijbescherming aantasten.
Alleen de buitenste stof mag bij beschadiging worden gerepareerd. Naai nooit door de snijbeschermingsinlay! Bij het veranderen of repareren van de snijbeschermingskleding (bijv. bij het inkorten van de broekspijpen) mag de snijbeschermingsinlay niet gerepareerd, veranderd, ingekort of doorgestikt worden. Elke verandering van de snijbeschermingsinlay vermindert of vernietigt de beschermende werking! Neem bij reparatie en voor verdere aanwijzingen over de omgang met uw zaagbroek altijd de bijgevoegde gebruiksaanwijzing in acht.
Denkt u eraan, dat tot een uitgebreide bescherming bij het werken met kettingzagen meer dan alleen een zaagbroek behoort: uw outfit moet daarom worden aangevuld met het juiste schoeisel en de juiste handschoenen. Bosbouw-veiligheidsschoenen zoals de S2 bosbouw-veiligheidsschoen Triton beschermen met stalen neuzen tegen insnijdingen door handgevoerde kettingzagen. De lederen bos-snijbeschermingshandschoenen zijn getest conform EN 381-7:1999 (snijbescherming, klasse 0:16 m/s) en EN 388:2016 (mechanische risico's, 2132X). Het zachte leer zorgt voor een zeer goed gripgevoel op de kettingzaag, de linkerhandschoen is voorzien van een speciaal snijbescherming-inlegelement op de rug van de hand. Denk bij het werk bovendien aan een veilige hoofd- en gezichtsbescherming – dat laatste beschermt de ogen tegen ernstig letsel bij rondvliegend zaagsel en andere houtdeeltjes. engelbert strauss biedt hiervoor onder andere de KWF-geteste bosbouw-veiligheidshelmcombinaties aan. Deze zijn bovendien uitgerust met gecertificeerde e.s. gehoorbeschermingskappen „2C“. In de categorie gehoorbescherming vindt u ook veel andere producten om uw oren te beschermen tegen het lawaai van de kettingzaag.
Waarom lange zoeken, wanneer het ook gemakkelijk kan? Het productfilter op de overzichtspagina voor zaagbroeken in de onlineshop van engelbert strauss helpt u om snel een keuze te maken voor het perfecte model: hier kunt u de producten niet alleen doorzoeken op maat, kleur en collectie, maar ook op kenmerken zoals zakken, ventilatie, materiaal en onderhoudseigenschappen.
Thank you for visiting the workwear world of Engelbert Strauss! Please note that deliveries can only be made within Belgium. We will be happy to accept your order in the online shop Germany and deliver to your country.
Wij zijn blij, dat u de workwear-wereld van engelbert strauss bezoekt! Let erop, dat alleen leveringen binnen België mogelijk zijn. We accepteren uw bestelling met de leveringsmogelijkheid in uw land graag in de onlineshop Duitsland.